Sundbyberg trafikskola

Vad kostar det att ta körkort 2024? Räkna ut kostnaden med oss

Vad kostar det att ta körkort?

Hur mycket det kostar att ta körkort för bil är troligtivs en av de absolut vanligaste frågorna elever ställer innan de sätter igång med sin körkortsutbildning. Det korta svaret på den frågan är att det är väldigt individuellt och beror på en mängd olika faktorer. Låt oss här försöka bringa lite klarhet i denna fråga.



Uppskatta kostnaden för körkort

Låt oss börja med att rada upp de olika körkortskostnaderna med hjälp av vår körkortskalkylator för att på så vis ge dig ett uppfattning om vilka kostnaderna är, samt vad det handlar om för belopp.


OBSERVERA att vissa av kostnaderna som till exempel Körlektioner är grova uppskattningar och skiljer sig otroligt mycket från person till person. Därför ska den totala kostnaden tas med en nypa salt och inte ses som något facit. Längre ner på denna sida går vi igenom respektive kostnad i detalj samt tittar på vad du kan göra för att ta körkort så billigt som möjligt. 


Förtydligande:

  • "Trafikskola" syftar till att du enbart övningskör via trafikskola
  • "Privat" innebär att du enbart övningskör med en privat handledare

Verkligheten för många brukar vanligtvis vara någonstans mitt emellan. Vi antar även här att du klarar samtliga moment på första försöket. Vårsågod och ändra siffrorna i körkortskalkylatorn om du känner för det.

Moment Trafikskola (kr) Privat (kr) Kostnad
Synundersökning Fast
Körkortsteori Varierar
Övningsköra privat Varierar
Körlektioner Varierar
Risk 1 Fast
Risk 2 Fast
Teoriprov Fast
Uppkörning Fast
Tillverkning körkort Fast
Totalt

Hur mycket kostar ett körkort?

Låt oss nu titta närmare på de olika kostnaderna för att ge dig en bättre förståelse för vad som ligger bakom beloppen som står i körkortskalkylatorn. 


Synundersökning

Den första utgiften kopplat till att ta körkort är syntestet. Detta måste göras och du kan utföra det hos en valfri optiker.


Kostnad: ca 150 kr



Körkortstillstånd

Att ansöka om körkortstillstånd brukade en gång i tiden kosta en liten slant men är numera gratis.


Kostnad: 0 kr



Körkortsteori

För att klara teoriprovet behöver du köpa någon typ av körkortsteori.

Det finns olika typer av teorimaterial:

  • Fysiska böcker - teoriboken eller hela bokpaket (ca 300-500 kr)
  • Webbsidor och appar - där du betalar en engångskostnad eller en månadskostnad (ca 300-500 kr)
  • Lärarledda teoriutbildningar (ca 500-1000 kr)


Vissa behöver endast ett av dessa hjälpmedel, medan andra väljer att köpa flera vilket därför gör att kostnaden kan skilja sig en del från person till person. Vi antar därför 600 kr för körkortsteori i Körkortskalkylatorn som ett snitt.


Kostnad: ca 300 - 2 000 kr 



Övningsköra privat

Om du planerar att övningsköra privat med någon bekant måste du och din handledare gå en handledarkurs för körkort. Du behöver alltså inte gå denna kurs om du enbart tänker övningsköra via en trafikskola. Beloppet på kursen varierar beroende på trafikskola samt hur många handledare som du planerar att ha. I exemplet ovan antar vi att du endast har 1 handledare då det är vanligast.


En annan post som många glömmer att ta med i sina beräkningar för privat övningskörning är kostnaden för drivmedel. Lånar du någon annans bil för att övningsköra privat med så krävs det ju att man tankar/laddar den. Dessa "soppapengar" är väldiga svåra att estimera då vissa kanske har en snäll förälder som betalar drivmedlet medan andra inte har det. För enkelhetens skull antar vi därför här en symbolisk summa på 1000 kr, men du kan givetvis justera detta i kalkylatorn.


Kostnad:

    • Handledarkurs: ca 300-500 kr per person
    • Drivmedel: ca 1000 kr



Körlektioner

Den kostnad som är den absolut svåraste att uppskatta och nästan omöjlig är utan tvekan hur många körlektioner man kommer behöva för att ta körkort. Detta då det varierar otroligt mycket från person till person och beror till exempel på om du enbart kör via trafikskola eller kombinerar det med privat övningskörning, hur ofta du övningskör, hur snabblärd du är, hur mycket teori du pluggar parallellt med övningskörningen, om du övningskör för automat eller manuellt körkort osv osv.


Priset för körlektioner varierar även beroende på trafikskola, vilken storlek på paket du köper (ju större paket desto billigare styckepris), samt vart i landet du bor. 


Vi utgår från 15 000 kr i räkneexemplet ovan som en generell siffra oberende på vart i Sverige du bor bara för att ha något att utgå ifrån. Alla är vi olika!


Kostnad: ca 10 000-30 000 kr / ca 10-40 st körlektioner á 50-70 min



Risk 1

För att du ska kunna få skriva teoriprovet måste du ha utfört Riskettan innan. Denna kurs går du vanligtvis hos en trafikskola.


Kostnad: ca 500-800 kr



Risk 2

Även Risk 2 utbildningen behöver du utföra innan du kan göra teoriprovet. Den utförs på valfri halkbana.


Kostnad: ca 2 000-2 200 kr



Teoriprov

Teoriprovet är det första testet du måste klara för att få ditt körkort. Priset skiljer sig beroende på om du skriver provet på dagtid (325 kr) eller kväll/helg (400 kr). Även en avgift på 80 kr för fotografering tas ut i samma veva. 


Eftersom att vi tror på dig så antar vi därför i Körkortskalkylatorn att du klarar teoriprovet på första försöket. Om du skulle vara nyfiken på att veta hur många som varje år klarar samt misslyckas med teoriprovet på första försöket så har Trafikverket tagit fram bra statistik kring det.  


Kostnad: 405-480 kr



Uppkörning

Uppkörningen är det sista provet och även denna kostnad skiljer sig beroende på om du utför det på dagtid (800 kr) eller på kväll/helg (1040 kr).


Utöver detta belopp behöver du lägga till kostnaden för att hyra bil. Antingen hyr du en bil via trafikverket om vill köra upp privat (500 kr), eller så hyr du din trafikskolas körskolebil där kostnaden vanligtvis är lika med 1-2 körlektioner beroende på körlektionernas längd (ca 1000 kr). 


Vi antar givetvis att du klarar uppkörningen på första försöket.


Kostnad:



Tillverkning körkort

När du väl klarat uppkörningen behöver du avslutningsvis betala för tillverkningen av körkortet till Transportstyrelsen.


Kostnad: 280 kr




Tips för att ta körkort billigare

Låt oss nu ta en titt vad du konkret kan göra under din körkortsutbildning för att ta ditt körkort så billigt som möjligt.


Plugga körkortsteori parallellt med övningskörningen

Något som vi tyvärr märker allt för ofta är att elever tenderar att vänta med att plugga körkortsteori tills att det börjar närma sig teoriprovet. Ju tidigare du börjar plugga körkortsteorin och ju mer du pluggar parallellt med din övningskörning, desto snabbare förbättrar du dina teorikunskaper vilket underlättar trafikförståelsen när du är ute och övningskör, som i sin tur gör att du kan spara pengar på antalet körlektioner.


Övningskör privat

Har du möjligheten att övningsköra med någon privat så är det ingen dum idé att göra det. Som körkortskalkylatorn visar är det vanligtvis körlektionerna som är den största kostnaden när man tar körkort vilket innebär att det finns mest pengar att spara där. Mängdträna hemma kombinerat med att ta några lektioner hos en trafikskola för att stämma av dina körkunskaper brukar vara ett bra recept för att hålla kostnaderna nere.


Sätt mål för när du ska ta körkort

Som med mycket annat här i livet är det oftast lättare att uppnå saker och ting om man har konkreta och tydliga mål. Att ta körkort är inget undantag. Vårt tips är därför att tidigt i din körkortsutbildning boka en uppkörning. På så vis är det enklare för dig att hålla motivationen uppe och du blir oftast mer fokuserad i och med att du har ett uppsatt datum att jobba mot.


Övningskör intensivt och regelbundet

Vi har märkt att de elever som tenderar att klara sitt körkort fortare än andra är de som övningskör intensivt och regelbundet. Mängden och frekvensen varierar från person till person beroende på förutsättningar och mål men att ta ett par körlektioner (på trafikskola eller hemma) i veckan är ingen dum idé. På så vis slipper du börja om att lära dig saker och ting på nytt vilket tyvärr annars blir fallet om du gör avbrott i din övningskörning.


Ta automatkörkort

Att ta automatkörkort i stället för körkort för manuell kan vara ett annat sätt att spara in på kostnaderna. Genom att du slipper lära dig att växla och använda dragläge i en automatbil kan du hoppa över vissa delar av utbildningsplanen, vilket vanligtvis leder till att du behöver ta färre körlektioner än vid körkortsutbildning för manuellt körkort.


Är du nyfiken på att veta mer gällande vad fördelarna respektive nackdelarna är med automatkörkort så kan du läsa mer genom att klicka på länken.



Slutsats

Som du kanske märker så finns det en mängd olika faktorer som påverkar hur mycket det kostar att ta körkort vilket gör det oerhört svårt att kunna säga en exakt siffra.


Dom "fasta" kostnaderna som är lika för alla är kostnaderna för syntestet, risk 1 och risk 2 utbildningarna, teoriprovet och körprovet, samt fotografering och tillverkning av körkortet. Dessa hamnar vanligtvis på ca 5000 kr förutsatt att du klarar samtliga moment på första försöket.


Kostnaderna som däremot varierar från person till person är alltså valet av körkortsteori, samt om man väljer att övningsköra på en trafikskola och/eller privat. Den sistnämnda kostnaden är den som skiljer allra mest från person till person men det är också den som du kan påverka allra mest.


Vi hoppas du har blivit lite klokare av denna artikel och är det så att du skulle vilja veta mer om våra priser på körkortspaket och erbjudanden så hittar du dessa genom att klicka på länken.